x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Mese rotunde pe teme de filosofie

NOUA ACROPOLĂ ORADEA

17 martie 2015

În cadrul seriei de evenimente Cafeneaua filosofică de la începutul acestui an, în 24 și 31 ianuarie și 24 februarie, Asociația Culturală Noua Acropolă a organizat o serie de mese rotunde pe teme de filosofie și psihologie: „Curajul de a fi tu însuți”, „Ce înseamnă a fi cetățean al lumii” și „Treptele iubirii”.

Pe parcursul discuțiilor s-a vorbit, printre altele, despre curaj ca atitudine umană care susține alegerile individuale și conferă demnitate vieții. Totodată, firul conversației s-a îndreptat și înspre definirea liberului-arbitru; s-a discutat, de exemplu, despre anumite constrângeri create de viața în societate, dar și izvorâte din propriile slăbiciuni. Finalul primei cafenele filosofice a adus în centru problema încrederii în sine și faptul că pentru construirea ei este nevoie de acțiune.

În legătură cu tema „Ce înseamnă a fi cetățean al lumii”, participanții la masa rotundă au vorbit despre importanța dezvoltării mai multor calități: capacitatea de a înțelege valorile civilizatoare, demersul de a învăța mereu lucruri noi, înțelegerea evenimentelor care se desfășoară în societatea umană și dorința de a contribui la îmbunătățirea acesteia. Pornind de la ideea Trăiește clipa și planifică-ți viitorul ca și cum ai fi veșnic, cetățeanul lumii urmărește să acționeze corect, prin valorificarea cât mai bună a potențialului său uman, astfel încât să depășească dificultățile interioare și exterioare.

Cu ocazia sărbătorii de Dragobete, am propus publicului orădean un subiect legat de tema acestei tradiții: Treptele iubirii. La masa rotundă s-a vorbit despre diferența dintre iubire ca emoție schimbătoare și iubire ca sentiment profund și durabil. Am abordat și subiectul prieteniei, cu deosebirile dintre amicițiile conjuncturale și prietenia mai trainică, bazată pe valori comune. Conștientizarea acestor diferențe ne poate ajuta să construim relații umane durabile și autentice.