Principiile O.I.N.A.
Noua Acropolă este o organizaţie filosofică internaţională care urmăreşte trei principii fundamentale:
1. Fraternitate
Promovarea unui ideal de fraternitate bazat pe respectul pentru demnitatea umană, dincolo de diferențe de sex, culturale, religioase, sociale etc.
Este necesar să promovăm respectul pentru diversele identități și tradiții existente, iar în același timp să consolidăm unitatea dincolo de diferențe, armonizând oameni, idei și sentimente într-o conviețuire valoroasă și deschisă.
Puterea idealului fraternității constă mai degrabă în ceea ce ne unește, decât în ceea ce ne separă. El este fundamentat pe recunoașterea valorilor universale care, respectând diversitatea, transcend obiceiurile și tradițiile locale și converg în principii etice comune, inerente demnității fiecărei ființe umane. Acest ideal încurajează respectarea și promovarea drepturilor omului, precum și recunoașterea unor principii de etică universală.
2. Cunoaștere
Cultivarea dragostei de înțelepciune prin studiul comparat al filosofiilor, religiilor, științelor și artelor, pentru a promova cunoașterea ființei umane, a naturii și a universului.
Dragostea de adevăr și cunoaștere se naște din aspirația legitimă a ființei umane de a-și dezvolta discernământul și de a-și îmbunătăți înțelegerea asupra lumii și a sinelui. Considerăm că filosofia este o axă care leagă între ele diferitele fațete și dimensiuni ale cunoașterii umane.
Filosofia poate aduce laolaltă izvoarele trecutului și ale prezentului într-o viziune globală, largă și integratoare, transformându-se astfel într-un adevărat motor al progresului, care nu încearcă doar să exploreze căile vieții, ci să-i și aprofundeze finalitățile, căutând să reunească toate aspectele cunoașterii și ale experienței.
3. Dezvoltare
Dezvoltarea celor mai bune aspecte din om, promovând împlinirea sa, atât ca individ, cât și ca membru activ al societății. A acționa în armonie cu natura pentru a îmbunătăți lumea.
Munca noastră se reflectă în indivizi mai buni, care asigură sustenabilitatea progresului social. Ființa umană încă are un enorm potențial latent. Cunoașterea și dezvoltarea acestuia reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai propriei vieți, fiind în același timp o sursă de satisfacție durabilă.
Atingerea armoniei între gândire, sentiment și acțiune este un obiectiv pentru fiecare om. O dezvoltare echilibrată și completă a sinelui, precum și actualizarea celor mai bune calități și valori ale naturii noastre umane, reprezintă probabil singura garanție că ne îndreptăm spre o lume mai bună.