x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Descoperă Filosofia!

NOUA ACROPOLĂ TIMIșOARA

1 august 2016

În luna iulie, am propus publicului timișorean întâlniri săptămânale cu Filosofia, prin intermediul a patru conferințe pe care le-am susținut în îmbietorul spațiu pus la dispoziție de Ambasada.

Prin evenimentul Descoperă filosofia! am urmărit familiarizarea celor dornici să participe la Cursul Introductiv de Filosofie și Psihologie cu ideile profunde lăsate moștenire de marii filosofi ai umanității, prezentate din trei perspective: Etica - fiinţa umană faţă în faţă cu sine însăşi, Sociopolitica - fiinţa umană în convieţuirea sa cu ceilalţi şi Filosofia Istoriei - timpul în calitatea sa de creator de civilizaţii.

Prelegerea filosofică Destin și liber arbitru ne-a inspirat prin învățăturile sale să căutăm răspunsuri la întrebări precum: Care este drumul nostru în această viață? Suntem simpli spectatori, marionete ale vieții în care totul este prestabilit, hărăzit de un destin implacabil sau putem deveni arhitecții propriului destin?

În cadrul conferinței despre Iubirea platonică, am explorat puternicul sentiment uman al dragostei, ce stă la baza fraternității umane. Chiar dacă nu ne este ușor să o definim sau nu știm exact cum să o trăim, filosofia lui Platon despre iubire ne oferă permanent inspirație pentru a pătrunde în misteriosul său univers și a o trăi în planurile superioare ale ființei.

Prezentarea Timp istoric. Timp psihologic. Timp cosmic a atins subiecte precum raportarea omului la timp din perspectiva trecutului, prezentului și a viitorului, precum și evoluția acestuia în raport cu evoluția lumii.

Am încheiat evenimentul cu prelegerea filosofică despre Importanța unei școli de filosofie pentru omul contemporan, ocazie cu care am vorbit despre diferitele școli de filosofie care s-au succedat în timp, despre rolul lor în impulsionarea umanității aflată în criză, prin readaptarea unor idei atemporale la nevoile timpurilor, precum și despre modalități practice actuale de a da formă și a plăsmui filosofia și cultura în lumea în care trăim.

Mulțumim tuturor pentru prezența activă și vă așteptăm în septembrie cu activități și prezentări menite să promoveze filosofia și cultura, precum și cu un nou modul al Cursului Introductiv de Filosofie și Psihologie (15 septembrie). Detalii despre curs aici.