x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Ziua Filosofiei 2023

NOUA ACROPOLĂ ORADEA

18 noiembrie 2023

 

În fiecare an, Organizația Internațională Noua Acropola celebrează în filialele sale Ziua Mondiala a Filosofiei. Inițiativa aniversării acestei zile aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) deoarece filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere.

În 18 noiembrie, în filiala din Oradea, s-a prezentat un eveniment dedicat acestei celebrări, intitulat “Exerciții de filosofie antică”. În cadrul lui, pe lângă ideile prezentate în școala de filosofie Noua Acropolă, a fost ales ca și referință volumul academicianului și filosofului francez Pierre Hadot - "Exerciții spirituale și filosofia antică".

Linia discuțiilor a fost ghidată de ideile: “filosofia constă într-o artă de a trăi, într-o atitudine concretă, într-un stil de viață determinat, care angajează existența întreagă” și trăirea filosofiei este “o convertire care afectează viața în întregime, care transformă ființa celui ce o împlinește, care ne face să trecem de la o viața lipsită de autenticitate, obturată de necunoaștere, măcinată de griji - spre o viață autentică, spre o trăire în care omul are parte de conștiința de sine, se bucură de o viziune asupra lumii, de pace și de libertate interioară.”