x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Pe urmele Prințului Eugeniu de Savoya

NOUA ACROPOLĂ TIMIșOARA

12 noiembrie 2016

În urmă cu 300 de ani, Prințul Eugeniu de Savoya intra triumfător pe Poarta Forforosa, în fruntea trupelor habsburgice, eliberând Timișoara de sub dominație otomană. Din acel moment înfățișarea micului târg oriental s-a schimbat radical, pe locul vechilor clădiri otomane ridicându-se noul oraș. Cetatea a fost reconstruită în întregime, în stilul arhitectural al barocului austriac, ceea ce a făcut ca orașul să fie supranumit „Mica Vienă”.

După trei secole, un grup de domnițe curioase și visătoare au pornit pe urmele Prințului Eugen lăsându-se învăluite de farmecul vechiului burg. Punctul de pornire a fost Bastionul Therezia, un mic fragment al fostei fortificații bastionare, o uriașă construcție realizată între anii 1732-1765 și care a făcut ca Cetatea Timișoarei să fie imposibil de cucerit.

Ne-am îndreptat apoi pașii spre Piața Unirii unde am admirat minunatele clădiri, expresii elocvente ale barocului austriac. Am străbătut cea mai lungă stradă a vechii cetăți, actuala stradă Eugeniu de Savoya, oprindu-ne în fața edificiilor cu importanță istorică.

Am ajuns în Piața Libertății, fosta Piață de Paradă – numită astfel deoarece la început a adăpostit mai multe edificii cu funcțiuni militare, și am aflat misterele ascunse în spatele zidurilor celor mai vechi clădiri din oraș.

Am pătruns în tainele Castelului Huniade, unica relicvă a Evului Mediu, martorul tăcut al ultimelor șapte veacuri pline de evenimente, edificiu ce a fost distrus de nenumărate ori și reconstruit de fiecare dată, supraviețuind până în zilele noastre pentru a ne destăinui povestea sa și a orașului ce a crescut și s-a dezvoltat în juru-i.

Am încheiat turul admirând ansamblul de palate Art Nouveau din Piața Victoriei, ridicate la începutul anilor 1900 și două dintre obiectivele reprezentative ale orașului: clădirea Operei și Catedrala Mitropolitană.

Am admirat zestrea urbanistică și arhitectonică a Cetății, am aflat date istorice și am pătruns în „culisele” evenimentelor importante din evoluția urbei. Am făcut cunoștință cu personalități marcante care au avut roluri hotărâtoare în dezvoltarea orașului. Nu au lipsit aspectele mai puțin cunoscute, legendele și poveștile nescrise ale burgului.