x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Început de primăvară filosofică

NOUA ACROPOLÄ‚ TIMIșOARA

31 martie 2016

Odată cu primăvara au început să înflorească și invitațiile noastre la evenimente culturale. A fost astfel, pentru început, deschiderea Cursului Introductiv de Filosofie și Psihologie, (primul din acest an, următorul începând în luna septembrie) - 14 săptămâni care îi vor purta pe curioșii participanți prin teme dintre cele mai profunde: Platon, Stoicii, Confucius, Buddha, Plotin, Kant, India milenară, Textele sapienţiale egiptene, Tibetul mistic și altele asemenea.

Începutul lunii martie ne-a deschis o poartă spre Viața cotidiană în Roma antică - o prelegere filosofică ce a urmărit o paralelă între „cetatea eternă” și societatea prezentului vorbind astfel despre ce se aseamănă, ce s-a păstrat, ce s-a pierdut, care sunt câteva din cuceririle extraordinare ale spiritului uman născute atunci, dar la fel de vii și azi, dar și despre experienţe pe care umanitatea ar fi bine să nu le uite şi mai ales să nu le repete. S-au adus astfel în discuție subiecte precum: mitul întemeierii Romei, ideea de cetățean al lumii și educația acestuia, minunile ingineriei romane, mesajul Romei pentru mileniul III și așa mai departe.

Două săptămâni mai târziu, am pășit ușor în lumea misterului posibilităților, încercând să ne apropiem de natura filosofică a ideii de schimbare, de natura ei profundă, cea care ne este de fapt de ajutor în căutarea noastră continuă de stabilitate. Am lansat invitația acestei apropieri printr-o prelegere filosofică pe marginea cărții I Ching - Cartea schimbărilor, sursă de inspirație pentru doi dintre marii înțelepți ai Chinei: Confucius și Lao Tze.

Ne-am bucurat mult să vedem că ați răspuns în număr atât de mare invitațiilor noastre și vă așteptăm cu drag și la următoarele evenimente, pentru a contribui astfel, împreună cu noi, la dezvoltarea vieții culturale timișorene. Ne continuăm munca în acest sens lansându-vă invitația la conferința publică Religiile Africii, pe care o vom susține în 21 aprilie, cu intrare liberă, în primitorul spațiu al ceainăriei CĂRTUREȘTI.

Să ne vedem cu bine!