x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Zilele Filosofiei, ed. III - Cetatea Ideală

NOUA ACROPOLĂ ORADEA

26 noiembrie 2016

În perioada 17-19 noiembrie au avut loc, la Oradea, Zilele Filosofiei, ediția a III-a. Evenimentul, prilejuit de Ziua Internațională a Filosofiei decretată de UNESCO, a debutat cu prelegerea Filosof pentru Cetatea Ideală. Prin intermediul prezentării realizate de Andreea Neacșu, responsabil pentru Filiala din Oradea, au fost expuse teme precum: cetatea ideală în viziunea lui Platon, caracteristile omului care poate munci pentru acest Ideal, Regele Filosof: ordinea Li și omul Ju în viziunea lui Confucius, rolul maestrului în viața unui om care caută Adevărul; stoicismul și Idealul Înțeleptului. Concluzia prelegerii filosofice a fost orientată înspre afirmarea posibilităților individului de a contribui la o societate mai bună pentru prezent și viitor.

În cea de-a doua seară, orădenii au avut ocazia să participe la un tur ghidat al expoziție Arhitectura sacră ce a oferit o imagine de ansamblu despre cuprinsul planșelor. De la ora 19:00, voluntarii Noii Acropole au prezentat o serie de materiale multimedia despre Geometria sacră, Mandale, Megaliți și Piramide, Temple budiste în China și Japonia, Biserici din Moldova și Catedrale Gotice.

Dintre ideile prezentate amintim câteva: principiile geometriei sacre ar descrie etapele manifestării într-o cheie numerică, astfel cifrele cotidiene ar putea fi observate drept etape ale manifestării Universului; mandala este un simbol ce cuprinde în formă grafică aceste etape, regăsindu-se și în viziunea lui Platon și Leonardo da Vinci despre Cetatea Ideală; megaliții, ca necropolă, ar fi avut rolul de a aminti omului de veșnicia sufletului – la fel de durabil precum piatra – în pofida efemerității vieții personale; piramidele pot fi asociate cu focul, ce simbolizează inteligența profundă, asociere dată etimologic prin proveniența grecească, pyr – foc; templele budiste și reprezentarea simbolică a unei condiții absolut necesare în evoluție – calmarea minții; bisericile din Moldova și valoarea artistică a picturii și meșteșugului transpus în ele ce denotă armonia interioară dobândită de constructorii acestora și catedralele gotice un îndrumar în piatră despre om și viață.

Zilele Filosofiei s-au încheiat cu prezentarea Simbolismul Catedralelor Gotice. Un lucru remarcabil în ceea ce privește catedralele gotice este înălțimea acestora care determină privitorul să-și înalțe privirea spre cer. Alături de celelalte simboluri înscrise în arhitectura edificiilor ele pot vorbi, celui care dorește să asculte, și despre elevarea conștiinței dinspre agitația psihologică înspre siguranța celui care înțelege pentru ce s-a născut. În cadrul conferinței au fost prezentate câteva idei despre contextul istoric în care au fost construite catedralele gotice, semnificația termenului, etapele construirii lor și constructorii lor. Maniera de abordare a subiectului, orientată înspre tematica evenimentului - Cetatea Ideală, a stârnit interesul publicului astfel că prezentarea a fost urmată de mai multe discuții despre rolul unui individ pentru o societate ideală.