x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

La pas prin Belgrad, spre muzeul lui Nikola Tesla

NOUA ACROPOLĂ TIMIșOARA

18 octombrie 2016

Impulsionați de vremea frumoasă de toamnă a începutului de octombrie, ne-am propus să ne aventurăm într-o călătorie de cunoaștere. Și ce călătorie avea să fie!


Deși drumul până la Belgrad este doar de 2 ore jumate, ne-am pornit dis-de-dimineață din Timișoara, hotărâți să ajungem la ora fixată pentru surpriza pregătită de grupul nostru de profesori: un tur ghidat al orașului. Și-am reușit! Ne-am bucurat astfel de exuberanța Milicei care, în ciuda vârstei fragede, ne-a oferit o mulțime de informații interesante despre Belgradul de azi și de ieri. Parcurgând la pas străduțele pietonale, am descoperit astfel sub îndrumarea ei un spațiu al contopirii vechiului cu noul, un oraș al contrastelor care, prin nesecata energie a locuitorilor săi a găsit de fiecare dată forța de a se reinventa, după fiecare încercare a istoriei.


Și iată că încet încet ne-am apropiat de scopul central al excursiei noastre și anume vizitarea muzeului care, așa cum ne spune micul text de prezentare de pe biletul de intrare este „o instituție științifică și culturală unică în lume ce păstrează moștenirea personală a lui Nikola Tesla”. Muzeul fondat în 1952 a fost dedicat în întregime celui supranumit „Geniul omenirii”, inginerul, fizicianul, dar mai ales inventatorul sistemelor de curent alternativ, al motorului cu inducție, al tehnologiei de transmisie fără fir, al telecomenzii, radioului, razelor X, al altor peste 300 de brevete înregistrate și al multor-multor alte invenții care au dus la o nouă revoluție industrială.


Am pășit în interiorul unei case-muzeu care în cele 7 camere ale sale găzduiește o expoziție permanentă, structurată pe două ramuri: cea memorială și cea profesională. Am putut vedea astfel un costum al său ce ne-a impresionat prin eleganță, o fotografie la scară mare, certificatul de naștere, scrisori, decorații, diplome de onoare, documente originale, planuri și schițe și multe alte obiecte care au făcut parte din viața sa. Partea stângă a muzeului reprezintă o colecție de machete tridimensionale ale invențiilor lui Tesla pe care le văzuserăm în filmulețul de prezentare a vieții și invențiilor sale. Ghidați, am testat apoi câteva din aparatele lui Tesla și am râs surprinși ca și copiii când neoanele din mâinile noastre s-au aprins pur și simplu în apropierea bobinei Tesla.


După o plimbare încheiată cu un ceai, prăjituri și împărtășiri din trăirile avute în această frumoasă zi de toamnă, ne-am întors spre casă păstrând în gând acest moment aparte din istoria omenirii, când aceasta a văzut manifestându-se unul din geniile sale, un geniu care și-a pus cu totul imaginația, cunoașterea și descoperirile în slujba omului.