x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Zilele Filosofiei: Timpurile se schimbă, ideile rămân

NOUA ACROPOLĂ TIMIșOARA

5 decembrie 2016

În fiecare an, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată Ziua Internațională a Filosofiei, sărbătoare decretată de UNESCO în anul 2002. Sub dictonul Timpurile se schimbă, ideile rămân, am ales anul acesta să reafirmăm nu doar importanța, ci și utilitatea Filosofiei pentru om, indiferent de epoca în care el trăiește, valoarea acesteia constând tocmai în căutarea, găsirea și integrarea în viața cotidiană a soluțiilor pentru problemele etern umane.

Învățături milenare au fost retransmise cu însuflețire printr-o serie de prelegeri filosofice, în care au fost abordate următoarele:

  • Concentrarea, puterea de a trăi în prezent sau despre relația omului cu propria sa minte, într-o lume a contrastelor și a contrariilor, în care este nevoie să se iasă din speculații intelectuale și să se regăsească cărarea eficientă a stăpânirii de sine,
  • Despre viața fericită... după stoici, prin apropierea de sfaturile lui Seneca, Epictet sau Marcus Aurelius, în încercarea de a cultiva acea stare de spirit a omului fericit pe care ne este uneori greu să o definim, dar cu siguranță dorim să o trăim și
  • Vârstele omului, zugrăvite în cadrul unui scenariu amplu al vieții, ce cuprind direcțiile în care omul se poate mișca, atât în interior, cât și în exterior în împlinirea propriului destin, legând ca printr-un fir roșu conducător toate experiențele sale, presărate cu încercări, intuiții, eșecuri și realizări.

De asemenea, am pus în scenă reprezentația teatrală Steaua fără nume, adaptare după opera lui Mihail Sebastian, în care am regăsit exteriorizat conflictul, deseori interior, dintre idealism și materialism, dintre capacitatea omului de a-și ridica privirea spre stele și a se ghida după ele și incapacitatea de a fi deasupra nevoilor materiale.

Pe parcursul evenimentului am prezentat o expoziție de fotografie filosofică, care ne-a inspirat deopotrivă reflecții profunde, cât și întâlniri cu misterele naturii și ale universului.

Publicul s-a bucurat din plin de aceste momente presărate cu idei născute din întrebările și preocupările dintotdeauna ale ființei umane, care sperăm să-și fi găsit ecou în sufletele și mințile celor care le caută.

Mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut în acest demers: Primăria Municipiului Timişoara, Centrul Cultural Ambasada, Centrul Multifuncțional Bastion, Casa Adam Muller Guttenbrunn și reprezentanţii mass-media care ne-au ajutat în promovarea evenimentului. Îi felicităm de asemenea, pe toți membrii voluntari ai Asociației Culturale Noua Acropolă care au organizat și susținut acest eveniment cultural.