x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Stăpânul Inelelor

NOUA ACROPOLĂ ORADEA

6 iunie 2018

Miercuri, 6 iunie 2018, a avut loc la Cetatea Oradea, Cinema Moșternirea prelegerea filosofică Stăpânul Inelelor, susținută de Noua Acropolă Oradea. Folosindu-și talentul literar J.R.Tolkien ne amintește că onoarea, prietenia, curajul, sacrificiul sunt învingătoare, chiar și într-o lume în criză în care lupta pentru putere și lăcomia distrug natura și societățile umane.

Eroul central al trilogiei este un hobit,  din „seminția mică” și lui i s-a încredințat misiunea de a distruge sursa răului. Ființă veselă și simplă, cu o inimă curată și dispusă să-și asume sacrificiul necesar împlinirii sarcinii, căci „Chiar și cea mai mică dintre făpturi poate schimba viitorul omenirii”(Galadriel). Aceasta este și misiunea omului, către împlinirea de sine și prin intermediul căreia se aduce binele în lume.

Aragorn, este o altă ipostază a eroului. De data aceasta stirpe regală, iscusit în luptă, cunoscător al învățăturilor elfilor, dar rătăcitor, și care din necesitate și datorie reușește să depășească temerea că nu va fi un conducător bun. Ajunge să-și asume angajamentul de a-și purta poporul înspre izbândă.

Gandalf, prototipul maestrului, este cel care le deschide drumul eroilor înspre un sens superior al vieții. Are încredere că Frodo își va putea îndeplini misiunea și îi susține parcusul. De asemenea, vede în Aragorn regele care va putea uni oamenii, conlucrând pentru ca sabia să-i fie refăcută.

Hobiții ne inspiră dorința prieteniei autentice, iar frăția inelului ne amintește de forța loialității și onoarei. Binele învinge este atât imaginație, cât și realitate.