x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Curs podcast "Pe valul crizei" (Rusia)

NOUA ACROPOLĂ

24 iulie 2020

 

Cursul susținut în perioada pandemiei Covid-19 este acum disponibil ca podcast pentru a fi urmărit sau ascultat.

 

Punctele de cotitură din istorie distrug formele vechi și generează altele noi. Energia crizei este ca un val puternic: poate să doboare și să distrugă, dacă i se opune rezistență sau poate păstra și duce mai departe, dacă îi prinzi vibrația și călărești creasta lui. În seria „Pe valul crizei”, am vorbit despre unii dintre cei care au reușit să prindă valul.

 

Nikolay Gumilyov: cum să nu pierzi demnitatea?

 

Despre viața și poezia lui Nikolai Gumilyov, dar mai ales, despre ceea ce l-a ajutat să nu piardă această substanță subtilă, dar esențial vitală - demnitatea umană.

 

 

Nikola Tesla: cum să prinzi idei?

 

În cadrul prelegerii, cursanții vor învăța despre povestea de viață a inventatorului, vor face cunoștință cu metoda sa creativă unică și cu ideile filosofice despre esența invenției și a oricărei inovații.

Victor Frankl: cum să găsești un sens?

 

În acest moment, din ce în ce mai mulți oameni se plâng de un gol interior, de o situație dificilă de viață și de un sentiment de lipsă de sens absolut al propriilor lor pași, eforturi și, într-adevăr, a întregii lor vieți. Victor Frankl, celebrul psiholog, filosof și umanist, credea că cea mai dificilă situație din viață nu face decât să ofere unei persoane posibilitatea de a se ridica deasupra propriei sale persoane, pentru a demonstra „încăpățânarea spiritului”. Una dintre principalele îndatoriri ale unei persoane este de a căuta și de a găsi în mod constant un sens în ceea ce face. Metoda sa numită „logoterapie” a fost testată de el în cele mai dificile condiții dintr-un lagăr de concentrare.

 

Roerichs: de ce avem nevoie de cultură?

 

Institutul de cercetare Urusvati, Pactul Pentru Pace, Asociația „Pace Prin Cultură”, cărți de Agni Yoga, volume de articole și sute de tablouri reprezintă pentru noi eforturile acestei familii uimitoare.

 

Alexei Pușkin: cum să fii liber?

 

Cine a fost această persoană extraordinară care a parcurs un drum îndelungat de la un băiat talentat la un filosof profund, încercând să-și descopere înzestrarea și să o valorifice? În cadrul prelegerii, cursanții pot afla despre secretele pe care marele poet ni le-a lăsat pentru ziua de azi. Mai presus de toate, secretul este cum să fii liber atunci când totul ți se împotrivește.

 

Ludwig al Bavariei: cum să trezești o țară?

 

Este cunoscut ca o persoană extraordinară, ca prieten și mecena al lui Richard Wagner, ca un constructor de castele de basm precum Neuschwanstein. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Bavaria era o țară agrară și puțin remarcabilă. Astăzi este un centru cultural și industrial, popular printre turiști. Ludwig al Bavariei numit „ultimul rege adevărat al secolului” este responsabil pentru aceasta.

 

Nikolay Novikov: cum să schimbi viitorul?

 

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în Rusia s-au pus bazele unei noi culturi seculare. Un rol semnificativ l-au jucat Masonii și Rozicrucienii ruși. Unul dintre principalii participanți la această poveste a fost Nikolai Novikov, iluminist, editor și jurnalist.

 

Timp de 15 ani, el și tovarășii săi au creat prima școală pedagogică a țării, prima școală de traducere și au publicat pentru prima dată cele mai bune opere din literatura mondială, în primul rând cea filosofică, în limba rusă. Nu doar le-au publicat, ci au stârnit și interesul pentru a fi citite. Contemporanii l-au numit „întemeietorul unei noi ere a civilizației ruse, cu care a început adevăratul curs al literaturii.”


 

 

Fiecare prelegere este o întâlnire cu o persoană. Ea a trăit într-o perioadă de tranziție crucială, dificilă, și, asemenea nouă astăzi, a căutat modalități de a ieși din criză. Fiecare dintre eroii noștri ne-a oferit propria sa versiune. Poate că unele dintre ideile sau modul lor de viață ne vor fi de ajutor.