Curs: Retorica - arta expresiei corecte și frumoase

TAXĂ DE PARTICIPARE: 75 RON/ședință

Noua Acropolă București, Str. Atanasie Demostene nr.7: 17-18 noiembrie 2018

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

031 4052024 Mobil: 0723 332 633

na-bucuresti@noua-acropola.ro

Încă din antichitate, Retorica sau arta cuvântului a influențat decisiv formele de comunicare interumană. Dincolo de limbajul complex de specialitate al retoricii ca știință, câteva dintre valorile care i-au fost atribuite încă de la început, cum ar fi Binele, Frumosul, Adevărul, Justețea pot fi accesibile oricui și pot fi aplicate în viața cotidiană, în relațiile personale sau profesionale. Retorica obișnuiește individul să îmbine armonios argumentația logică, morala și pasiunea pentru a dobândi mai multă eficienţă, claritate și, implicit, frumusețe în exprimare și pentru a-și perfecţiona mijloacele de prezentare a anumitor idei.

Exemplele istorice arată că retorica întrunește în același timp atributele științei și artei, solicitând și invitând spre cunoașterea auditoriului, claritatea și ordonarea ideilor, reflecția asupra naturii și funcției cuvintelor, stăpânirea emoțiilor, conectarea la realitățile sociale și, finalmente, identificarea cu virtutea și adevărul. Recunoaștem astfel legătura organică a retoricii cu filosofia, ca demers al descoperirii de sine, de înțelegere a ideilor și de reflectare în discurs a spiritului fiecăruia dintre noi.

Asociația culturală Noua Acropolă vă invită la un curs introductiv de retorică aplicată, în care vom urmări să descoperim împreună calitățile unui bun orator, învățând și exersând conceperea și pregătirea unui discurs expresiv și captivant, clar și elegant, care să ne ajute să dobândim o exprimare justă şi frumoasă, adecvată la diverse situații de viață.

Cursul este organizat sub forma a două întâlniri, care vor avea loc în zilele de sâmbătă 17 noiembrie și duminică 18 noiembrie, orele 15.00-18.00.
În prima întâlnire vom prezenta câteva repere istorice, vom discuta despre legăturile retoricii cu filosofia, comunicarea, psihologia, ca aspecte ale artei de a trăi și de a conviețui. Vom vorbi despre calitățile oratorului (exprimare verbală, gestica non-verbală, rolul memoriei și concentrării).
În a doua întâlnire vom prezenta fazele discursului, elementele de bază ale unui discurs, tehnici de argumentare și vom urmări să exersăm pregătirea și prezentarea unui discurs adecvat la un context dat.
Conferențiari: Alexandru Păunescu și Carmen Chifiriuc.
Informații și înscrieri: na-bucuresti@noua-acropola.ro.