x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Mahabharata - scenariu și simbolism

EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ

Online: 15 decembrie 2020

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

031 4052024 Mobil: 0723 332 633

na-bucuresti@noua-acropola.ro

Mahabharata, poate cel mai lungă epopee cunoscută, cu peste 100.000 sloka (distihuri), este o operă cu semnificații multiple. Din perspectiva narativă este o poveste despre personajele care vor participa la un mare război și evenimentele care îl preced, despre luptele duse și despre eroii care se ridică în acest război de proporții, precum și despre încheierea destinului pe pământ al personajelor principale care, prin aportul lor la măreața istorie a neamului Bharata, vor rămâne pentru eternitate modelele exemplare de la care va pleca educația copiilor, bărbaților și femeilor în India.

Firul povestirii, ce cuprinde situații simbolice și arhetipale cu valențe transformatoare și transcedentale pentru cel ce le parcurge, este completat de o serie foarte valoraoasă de comentarii filozofice, de mituri și de legende. Prin numărul imens al personajelor, care ne sugerează că fiecare ființă, oricât de insignifiantă ar fi aparent, are un rol decisiv în mersul lumii, prin dramatismul situațiilor, prin profunzimea învățăturilor transmise, Mahabharata, așa cum o vom aborda în această scurtă prezentare, poate fi considerată un mesaj viu. Mesaj transmis probabil dintr-o epocă pre vedică și completat permanent, către omul pe care, indiferent de epoca și locul în care trăiește, istoria îl pune față în față cu necesitate schimbării, către omul care are libertatea de a alege conștient dacă va fi un aliat sau un oponent al Legii Universale căreia, indiferent de alegere, nu i se poate sustrage. În cadrul prezentării vom parcurge pe scurt scenariul și vom aborda simbolismul principalelor persoanje. Și, parcurgând povestea Mahabharatei împreună cu fiul Dharmei, Yudhitștira, poate vom afla, odată cu omul just, cine se trezește mai repede în noi: misticul, filozoful, yoghinul, eroul, ascetul, magicianul, sau alt mister al ființei noastre? Pentru că nu povestea e importantă, ci întrebările pe care le trezește în noi…

Conferențiar: Sorin Iancso

Pentru a participa la eveniment, vă rugăm să vă înscrieți completând acest formular sau la numărul de telefon 0723 332 633. Veți primi un link de conectare pe e-mail.